Contacteer ons

Omgevingswetgeving

De Omgevingswet

Op 1 januari 2024 is de Omgevingswet in werking getreden. Deze wet is gericht op het vinden van een goede balans tussen het benutten en beschermen van de fysieke leefomgeving. Het doel van de Omgevingswet is om regels te vereenvoudigen, een integrale aanpak van de leefomgeving te bevorderen, ruimte te geven voor lokaal maatwerk, en besluitvorming efficiënter en sneller te laten verlopen.

De Omgevingswet vormt het fundament voor de wet- en regelgeving met betrekking tot de leefomgeving, die door decentrale overheden wordt vastgesteld. Volgens deze wet is het voor bepaalde activiteiten verplicht om een omgevingsvergunning aan te vragen of een melding te doen. Dit kan bijvoorbeeld gaan om een omgevingsvergunning voor:

  • het bouwen van een bouwwerk;
  • gebruik van gronden of bouwwerken in strijd met een omgevingsplan;
  • het slopen, verstoren, verplaatsen of in enig opzicht wijzigen van een rijksmonument;
  • houtopstand te vellen of te doen vellen, kappen van bomen;

Een melding voor:

  • brandveilig gebruik;
  • het uitvoeren van sloopwerkzaamheden.

Waarom naar één nieuwe Omgevingswet?

Het idee achter de Omgevingswet is eenvoudig: handhaaf één wet die alle wetten voor de leefomgeving, bundelt en moderniseert. Hierdoor wordt het proces niet alleen sterk vereenvoudigd, maar worden ook alle onderdelen van de fysieke leefomgeving meer met elkaar in samenhang gebracht. Daarnaast biedt de nieuwe omgevingswet ruimte om lokale initiatieven meer mogelijk te maken en zo meer oplossingen op maat te creëren.

De 6 kerninstrumenten van de Omgevingswet

De 6 kerninstrumenten van de nieuwe omgevingswet en waarmee de fysieke leefomgeving wordt beheerd en benut zijn onder te verdelen in;

  • omgevingsvisie
  • programma
  • decentrale regelgeving (gemeenten)
  • algemene rijksregels voor activiteiten
  • omgevingsvergunning en
  • projectbesluit

Extra ondersteuning nodig bij de implementatie van de nieuwe Omgevingswet?

Met de overheidsdienstverlening van Jansen Bouwkundig Adviesbureau regelt u snel en effectief extra ondersteuning. U heeft dan o.a. de beschikking over een bouwadviseur of vergunningen-coördinator/casemanager. Meer ondersteuning nodig t.a.v. omgevingsvergunningen? Of juist iemand nodig die doet aan plantoetsing? Ook dat is mogelijk!

Casemanager/coördinator Omgevingswet

Een casemanager/coördinator van Jansen Bouwkundig Adviesbureau met kennis van de Omgevingswet voert de regie over het vergunningenproces en de naleving van de Omgevingswet. 

De verschillende vergunningen kunnen uiteenlopen van bouwen, wonen, monumenten, ruimte, natuur en milieu. De casemanager / coördinator fungeert als aanspreekpunt tussen de interne en externe adviseurs van de overheden. Met actuele kennis in de hand treedt het adviesbureau graag op als het aanspreekpunt tussen de verschillende afdelingen binnen de gemeente, stadsdelen- en diensten, maar ook verschillende partijen.

Met een vergunningen-coördinator of casemanager van Jansen Bouwkundig Adviesbureau bent u verzekerd van een kennispartner die accuraat en efficiënt voor u te werk gaat! Vervolgens bewaken wij het gehele proces van de aanvraag en fungeren wij als centraal aanspreekpunt.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op met Jansen Bouwkundig Adviesbureau. Wij zijn dagelijks bereikbaar via telefoonnummer 085-2083 476 of per  mail.